Soluk alıp vermeyi vücudumuzun gerekli olan enerjiyi kazanması için yaparız. Tükettiğimiz besinlerin enerjiye dönüşebilmesi için vücudumuz için gerekli olan oksijeni bu şekilde elde ederiz. Soluk alıp ve verme işlevi arasındaki farklar aşağıdaki tabloda detaylı gösterilmiştir. SOLUK ALMA SOLUK VERME 1- Diyafram kası kasılır. ( düzleşir ) 1- Diyafram kası gevşer. …
Devamını Oku »SOLUNUM SİSTEMİ
Hücre içerisinde besin maddelerinin oksjen gazı kullanılarak parçalanması ve enerji üretilmesine solunum denir. Besin + Oksijen ——————-> Su + Karbondioksit + Enerji 1. SOLUNUM SİSTEMİ ORGANLARI A. BURUN – İnsanda solunum sistemi burunla başlar. – Yapısında kıllar, mukuslu yüzey ve yüzeye yakın kılcal damarlar bulunur. – Solunum esnasında alınan …
Devamını Oku »AŞI VE SERUM
* Aşının yapısında zayıflatılmış mikroplar vardır. * Aşı koruyucudur ve sağlıklıyken uygulanır. * Aşı yaptırarak, hastalık oluşmadan vücudumuzda antikor ( savunma maddesi ) üretimi gerçekleşir. * Belirli bir hastalık etkenine karşı bağışıklık kazanmış kişinin veya hayvanın kanından elde edilen hücresiz kan plazmasına serum denir. * Serumda tedavi edici antikor vardır. …
Devamını Oku »VÜCUDUMUZ HASTALIKLARLA NASIL SAVAŞIR?
Vücuttaki sağlıklı işleyişin mikroplar etkisiyle bozulmasına hastalanma denir. Vücudumuzun mikroplara karşı gösterdiği dirence bağışıklık denir. a. Doğal Bağışıklık – Mikropların vücuda girmesini önleyici olan bağışıklık durumudur. – Deri, solunum ile sindirim kanalındaki mukus tabakası, tükürük, mide öz suyu, göz yaşı ve kulak kiri – Bağışıklık sisteminin en önemli savaşçıları akyuvarlardır. …
Devamını Oku »MİKROPLARLA SAVAŞ
Çıplak gözle görülemeyen tek hücreli canlılara mikroorganizma denir. Mikroorganizmaların büyük bir kısmı yararlıdır ancak bir kısmı da mikrop özelliğine sahiptir. A. MİKROPLAR ve ÖZELLİKLERİ * Vücutta hastalık oluşturan mikroorganizmalara mikrop denir. * Besinlerle ağızdan, solunan havayla burundan, derideki kesiklerden ve kan nakliyle vücuda sızabilir. * Kızamık, çocuk felci, kolera, sıtma, …
Devamını Oku »LENF DOLAŞIMI
* Lenf sistemi, lenf damarları ve lenf düğümlerinden oluşur. * Lenf damarlarının birleştiği yere lenf düğümü denir. * Lenf damarlarındaki akıcı sıvıya lenf denir. * Lenf damrları kandan hücreler arasına sızan maddeleri toplar ve yeniden kan dolaşımına kazandırır. * Lenf düğümleri de vücudumuzu hastalıklara karşı korur. Örnek : bademcik
Devamını Oku »KAN GRUPLARI
Bir kişiden başka bir kişiye kan verilmesi olayına kan nakli denir. Uygun olmayan kan nakillerinde kanda çökelme olur. Kan Grubu Antijen Antikor A Grubu A Antijeni B Antikoru B Grubu B Antijeni A Antikoru AB Grubu A ve B Antijeni …
Devamını Oku »DOLAŞIM BİÇİMLERİ
1. KÜÇÜK DOLAŞIM Amaç kirli kanı oksijen yönüyle zenginleşerek yani kanı temizlemektir. Kalbin sağ karıncığı — akciğer atardamarı — akciğer — akciğer toplardamarı — kalbin sol kulakçığı 2. BÜYÜK DOLAŞIM Amaç temizlenen kanı vücuda dağıtıp, kirli kanı kalbin sağ kulakçığına getirmektir. Kalbin sol karıncığı — vücut ( aort) atardamarı — …
Devamını Oku »DAMARLAR
Damarlar, kalp ile dokular arasında kan iletimini sağlayan boru şeklindeki yapılardır. 1. TOPLARDAMARLAR – Organ ve dokulardaki kanı kalbe getirir. – Akciğer toplardamarı hariç hepsi kirli kan taşır. – Kan akışı atardamara göre daha yavaştır. 2. ATARDAMARLAR – Kalpten organalara kan götüren damarlardır. – Akciğer atardamarı hariç hepsi temiz kan …
Devamını Oku »KALBİN ÇALIŞMASI
A. KULAKÇIKLARIN KASILMASI – Sağ kulakçık, vücut toplardamarından kirli kanı kalbimize emer. – Sol kulakçık ise akciğer toplardamarından temiz kanı kalbimize emer. – Kulakçıklarda bir kasılma olur. Kanı karıncıklara doğru iter. – Kulakçıklar ile karıncık arasında tek yönlü açılan kapakçıklar vardır. Kulakçıkların kasılması sırasında kanın karıncıklara geçmesini, karıncıkların kasılması sırasında …
Devamını Oku »